Flickorna i Riyadh av Rayaa Alsanea

Flickorna i Riyadh av Rayaa Alsanea är en modern brevroman; den består av mail till en diskutionslista på YahooGroups. Om den hade utspelat sig i år istället för 2004 hade det förmodligen varit blogginlägg istället! Mail-författaren berättar om de äventyr fyra flickor i Riyadh upplever när de försöker hitta den sanna kärleken i ett samhälle där unga män och kvinnor lever i helt olika världar.

De fyra huvudpersonerna kommer alla från rika familjer, ärenden uträttas av familjens chaufför, flickorna använder märkeskläder, de är mycket priviligierade. Det enda de inte har är möjlighet att välja själva vem de ska gifta sig med – det är alltid mannen och hans familj som väljer. För flickorna är det som att dansa på en knivsegg, varken verka för sval och ointresserad eller visa något intresse som kan tolkas som att hon inte är en dygdig flicka. Den normala förlovningspresenten är en mobiltelefon så de unga tu iallafall kan lära känna varandra via samtal – mellan ”titten” (när mannen får en möjlighet att se flickan hans föräldrar valt ut) och bröllopet är det vanligt att man inte träffas på riktigt alls!

Jag tyckte det här var både en intressant bok och väldigt trevlig läsning. Intressant eftersom den beskriver en extremt stelbent kultur där familjens intressen styr på bekostnad av både män och kvinnors kärlekslycka och trevlig därför att den är bra skriven och flickorna är lätta att identifiera sig med (vilken svensk tjej har inte i tonåren blivit varnad att killar bara är ute efter en sak?). Det är en spännande och romantisk inblick i unga kvinnors vardag i SaudiArabien och av den anledningen läsvärd.

2 svar

  1. […] Flickorna från Riyadh, Saudi-Arabien. Chick-lit från ett muslimskt perspektiv. […]

  2. […] Young wives Hungerspelen Lärarinnan i Villette Caves of Steel Extras Julius Caesar Glasbruket Flickorna från Riyadh Morden i Oxford […]

Lämna en kommentar