God jul och julböcker

Jag tänkte önska alla läsare en god jul genom att skriva om lite julböcker. Nu under december har jag läst om tre väldigt olika böcker, som alla har julen som tema.

En röd liten fågel i juletid av Fanny Flagg

Oswald Campbell får veta att hans lungor är så dåliga att han har högst några månader kvar att leva. Enda chansen är om han åker till ett bättre klimat och sköter om dig. Av en tillfällighet får hamnar han i byn Lost River i Alabama, där en ny ungkarl är väldigt välkommen bland alla änkor och ogifta damer. Det visar sig att inte bara luften i Alabama är bra för Oswalds hälsa…

Det här är en rar och hjärteknipande historia om en man som får en ny chans i livet och alla människor vars liv han berör. Det är även historien om en röd liten fågel och den lilla flicka som älskar honom så mycket att ett mirakel sker.

Julfritt av John Grisham

När dottern Blair åker till Sydamerika för att arbeta som volontär bestämmer Luther och Nora Krank sig för att hoppa över julen och istället åka på en kryssning. Det visar sig vara lättare sagt än gjort när alla deras vänner och bekanta vill att allt ska vara som vanligt…

Det här är en väldigt rolig bok. Stackars makarna Krank som försöker ta sig rätten att bryta mot traditionen och tillbringa julen med att göra vad de vill får en tuff höst när de tar upp kampen mot slöseri och glitteröverdoser. Det är på många sätt en väldigt amerikansk bok, där t.ex. Kranks vägran att ge en stor donation till polisens julinsamling visar sig får oförutsedda konsekvenser.

En julsaga av Chales Dickens

En julsaga är en äkta klassiker, skriven på 1840-talet och bitvis märkt av sin tid. Ebenezer Scrooge är en elak snåljåp som ovilligt ger sina anställda en dags julledigt. På julnatten får han besök av spöken som lär honom en läxa inte bara om julens värde utan om värdet av att vara en trevlig människa. Väl värd att högläsas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: