Enemy women

När jag tänker på krig så ser jag helt olika bilder framför mig beroende på om det är ett moderns krig (säg sista femtio åren) eller ett gammalt krig. Moderna krig har alltid folkmord som en del, gamla krig utkämpades på slagfältet med soldater som enda offer. Det är naturligtvis helt fel – alla krig som någonsin utkämpats har alltid drabbat civilbefolkningen. Amerikanska inbördeskriget var inget undantag. Paulette Jiles har  i Enemy women skrivit en spännande skildring av ett kvinnoöde från hennes hemtrakter i sydöstra Missiouri där amerikanska inbördeskriget utkämpades som ett gerillakrig.

Adair Colley är bara 17 år när hennes hem mot slutet av kriget överfalls av nordstatsmilis på jakt efter motståndsmän. Hennes gamle far förs bort och Adair och hennes systrar ger sig ut på vägarna för att försöka få honom tillbaka. Ett tillfälligt möte med en unionstrogen familj leder till att Adair rapporteras till unionsmyndigheterna som  rebell och hon hamnar i kvinnofängelse i St.Louis. Det är där hon träffar major William Neuman och en oväntad romans får sin början…

Enemy women börjar lite segt, mer som en historielektion än som en roman, men efter ett par kapitel var jag fångad. Adair Colley är en spännande huvudperson, hon har humör och är en stark ung kvinna fångad i en omöjlig situation. Som sydstatsbo blir hon automatiskt ansedd som supporter för den förlorande sidan och det faktum att hennes familj lyckats hålla sig helt utanför krigen är inte till någon hjälp när hon väl hamnat i nordstatsunionens händer. Boken är, trots sitt allvarliga och bitvis tragiska ämne, väldigt rolig att läsa, mycket för att Adair är så slagkraftig och rättfram.

Jag gillade den och kan rekommendera den till alla som vill läsa om en mindre känd del av det amerikanska inbördeskriget eller helt enkelt gillar starka kvinnoporträtt.

 

Läs även andra bloggares åsikt (via bloggar.se) om: , ,
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: