Fler tankar om Huset vid moskén

En av de saker jag reagerade på när jag läste Huset vid moskén är hur politiskt laddad positionen som imam är. Naturligtvis vet jag att de religiösa ledarna varit drivande i islamiska diktaturer som Iran under Khomeini och Afghanistan under talibanerna, men jag hade nog inte tänkt tanken fullt ut. Kader Abdolahs beskrivning av unga imamer på barrikaderna och längst fram i demonstrationstågen stämmer inte alls med min uppfattning av hur en religiös person bör uppträda. Läs citatet nedan och pröva att byta ut ordet imam mot präst och se hur det skär sig! (Om man istället byter ut ordet imam mot student så blir det bekant igen.)

Direkt efter det talet hade det utbrutit ett enormt tumult i Qom, människorna gick ut på gatorna och ropade slagord mot shahen. Armén ingrep och moskén där Khomeini hade hållit talet omringades. Hundratals unga imamer plockade fram gevär ur moskéns källare och klättrade upp på taket, det utbröt ett veritabelt gatukrig.

Tiotals imamer blev dödade och många andra arresterade.

Här i Sverige har vi haft statskyrka så länge och det kristna idealet att vända andra kinden till har varit så förhärskande att krigiska, upproriska präster känns helt främmande. Det är nyttigt att få sina fördomar omskakade ibland!

 

Läs även andra bloggares åsikt (via bloggar.se) om:
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: