A clockwork orange

A Clockwork Orange (En apelsin med urverk) av Anthony Burgess är en av de klassiska dystopierna. Alex är en tonåring i en betonggrå förortsvärld där främsta fritidsnöjet är att gå ut på kvällarna och slå ner de vuxna som är dumma nog att röra sig ute på gatorna. Poliserna är frånvarande och lika brutala som tonåringarna när de väl dyker upp. Det är en huvudsakligen manlig värld, med sitt eget språk som de vuxna inte pratar och tjejer som våldtäktsoffer snarare än vänner. Så en dag blir Alex fast för mord och hamnar i fängelset. För att komma därifrån går han med på ett grymt experiment …

A Clockwork Orange väcker många känslor och tankar. Funderingar på vilka medel staten har rätt att ta till för att skydda medborgarna. Funderingar på om en människa som är fysiskt oförmögen att utföra onda handlingar verkligen är god. Funderingar på om det verkligen är musik, film eller spel som avgör om en tonåring spårar ur eller inte. Funderingar på vad det är som gör att ett helt samhälle spårar ur.

A Clockwork Orange är fascinerade på andra sätt också.  Burgess har uppfunnit ett egen slangspråk som Alex och hans droogs (kompisar) pratar, baserat på ryska. Det är konsekvent genomfört och väldigt spännande. Jag önskar jag kunde ryska, så jag kunde förstå hur han skapat språket, men för läsförståelsen behövs det inte. Meningen är för det mesta helt klar av sammanhanget.

A Clockwork Orange är en väldigt bra och intressant bok. Bör läsas.

 

Läs även andra bloggares åsikt (via bloggar.se) om: , ,
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: