Banned books week

Denna veckan är Banned books week i USA. Det är American Library Association, den amerikanska biblioteksorganisationen, som samlar information om vilka böcker som censureras och förbjuds. t.ex. på skolbibliotek. Jag upplever inte att vi har det problemet här i Sverige och det är väl tur för oss! Mycket av det som är så kontroversiellt på den amerikanska lista, som t.ex. homosexualitet,  svordomar, tonårsångest och missbruk, är det närmast politiskt korrekt att skriva om här. Magi och vampyrer får ingen att höja på ögonbrynen – möjligen skapar de köprusning!

De exempel på censur jag kan komma på på rak arm här i Sverige är t.ex. att i Fem-böckerna har bitar blivit ändrade över åren för att spegla en mer modern syn på jämlikhet. Det finns en tendens till att vilja rätta till välden efter våra åsikter även här, men att vi istället för går lite för långt i tolerans och gömmer undan det som är intolerant och otrevligt. Lite som hela debatten för något år sedan om ifall Pippis pappa kallades för negerkung i någon av Astrid Lindgrens böcker och om det i så fall tagits bort av förlaget? Vi vill gärna rätta till sånt som var politiskt korrekt för sin tid, men som nu blivit omodernt och osympatiskt.

Förbjudna böcker som jag läst (från 2000-2009 listan):

1. Harry Potter (series), by J.K. Rowling
5. Of Mice and Men, by John Steinbeck
8. His Dark Materials (series), by Philip Pullman
13. Captain Underpants (series), by Dav Pilkey
14. The Adventures of Huckleberry Finn, by Mark Twain
18. Go Ask Alice, by Anonymous
26. Beloved, by Toni Morrison
28. Bridge To Terabithia, by Katherine Paterson
36. Brave New World, by Aldous Huxley
47. The Adventures of Super Diaper Baby, by George Beard
49. One Flew Over the Cuckoo’s Nest, by Ken Kesey
50. The Kite Runner, by Khaled Hosseini
69. Fahrenheit 451, by Ray Bradbury
88. The Handmaid’s Tale, by Margaret Atwood

Hela listan finns på ALAs sida decenniets oftast förbjudna böcker.

Finns det någon motsvarande svensk lista?

Vi tror gärna att vi är så vidsynta. Vilka böcker tycker du hör hemma på en svensk lista över undertryckta böcker?

4 svar

  1. Det är helt otroligt att det ens kan finnas en lista över de böcker som oftast är föbjudna. Orden förbjuden och bok i samma mening går knappt för en annan att föreställa sig ens en gång. I alla fall inte i ett demokratiskt och modernt land.

  2. Nej, visst är det konstigt!

  3. Nu är inte jag så insatt i detta, i min värld (min demokratiska värld) finns inga förbjudna böcker. MEN vad menas med förbjudna? Får de överhuvudtaget inte säljas i USA? Eller är det i skolor och på bibliotek de är förbjudna?
    Tänker mest på Harry Potter, vad är det i de som är så förbjudet?

    • Oftast handlar det om att föräldrar protesterat och velat ha böckerna bortplockade från skolbibliotek och liknande. Harry Potter-böckerna är provocerande i en del fundamentalistiskt kristna kretsar där allt som har med magi att göra ses som den ondes verk, och att då beskriva magi som något tilltalande gör böckerna i sig onda. De som vill förbjuda böcker har oftast inte läst dem själva; jag såg (men minns inte riktigt var) några olika motiveringar till att plocka bort böcker och i en del fall antogs boken t.ex. förespråka droganvändning när det egentligen beskrev hur hemskt det är med droger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: