Höstoffer

Höstoffer är Mons Kallentofts tredje bok om Malin Fors och de andra poliserna i Linköping. Här är det en rik uppkomling som hittas död i vallgraven på det anrika slott han köpt av de utblottade tidigare ägarna och motivet ligger som vanligt långt tillbaka i tiden.

Det här är tredje delen i serien och man bör nog ha läst de tidigare delarna för att få full behållning av denna del. Polisernas privatliv tar ganska stor plats och Malin Fors  själv brottas med alkoholmissbruk och relationen till dottern och före detta maken. Historien berättas både genom polisutredningen och genom offrets kommentarer, på ett i mitt tycke mycket effektfullt sätt.

Kallentofts språk är poetiskt med många korta, fragmentariska meningar.  Jag funderade några gånger under läsningen hur det skulle vara om Kallentoft hade skrivit en vanlig roman, utan något brott, men kom på att det har han ju faktiskt gjort och de har jag ingen större lust att läsa. Språket påminner mest om Herta Müllers i sin användning av bildspråk och återkommande metaforer (t.ex. krälande ormyngel som metafor för ondska) och hennes bok var jag ju inte jätteförtjust i. Kallentofts deckare är däremot riktigt trevliga att läsa.

 

Läs även andra bloggares åsikt (via bloggar.se) om: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: