Död i gryningen

Död i gryningen av Deon Meyer utspelar sig i Sydafrika i slutet på 90-talet. Minnet av apartheidtidens oroligheter är fortfarande stark och rasismen lever ännu. Den tidigare polisen van Heerden får ett privat uppdrag att utreda ett rånmord och han har en vecka på sig att hitta bytet – annars kommer den mördades sambo gå miste om hela sitt arv. Lösningen ligger, som så ofta, i det förflutna …

Död i gryningen är en rejält hårdkokt deckare och thriller, och den är en spännande bladvändare. Vartannat kapitel berättar om utredningen, vartannat om van Heerdens förflutna, en ovanligt lyckad kombination. Författaren arbetar sig skickligt  fram mot klimax i båda berättelserna samtidigt och det är mycket njutbar läsning. van Heerden finns fr.o.m. nu på min lista över favorit-antihjältar, de där egentligen rättskaffens råskinnen som räddar världen samtidigt som de trampar på ömma tår och slår folk på käften. Jag tyckte boken var i högsta grad läsvärd och undrar nu bara om författaren klarar av att leva upp till mina förväntningar inför nästa bok?

 

Läs även andra bloggares åsikt (via bloggar.se) om: ,
Annonser

2 svar

  1. Jag har fastnat totalt i den Meyer bok jag valde. Kanske ska pröva din istället!

    • Eller också har vi bara olika smak i böcker? ´

      Fast jag tror att det jag verkligen gillade i denna bok är svårt att upprepa. Växlingen mellan hjältens livs historia och mordutredningen var verkligen bra gjord!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: