Ut och stjäla hästar

Ut och stjäla hästar av Per Petterson handlar om Trond, en äldre man som flyttar ut i skogen för att få vara ifred. Miljön får honom att börja tänka på sommaren 1948, den sista sommar han tillbringade med sin far i en säterstuga ute i skogen, och de tragiska händelser som inträffade då. Läsaren lär parallellt känna den 15-årige Trond från 1948 och den 67-årige Trond i nutid (1999).

För 15-åringen var vuxenvärlden fortfarande ett mysterium och skogen ett äventyr. Kompisen Jon drar ut honom på upptåg och fadern sätter honom i hårt arbete. När tragedin slår till förstörs idyllen, hemligheter avslöjas och Tronds liv blir aldrig mer sig likt.

Den 67-årige Trond har mer eller mindre flytt ut i skogen. Han är änkling sedan några år och det finns inte mycket som binder honom vid livet. Planerna för den förfallna stugan han bor i och promenaderna med hunden Lyra fyller hans dagar. Ett oväntat möte med en granne släpper lös en flod av minnen.

Jag gillade Ut och stjäla hästar, även om det inte var någon livsomstörtande läsupplevelse. Precis som några andra bra böcker med åldrade huvudpersoner jag läs senaste åren (Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow av Sara Gruen och Dimmornas lek av Kate Morton) är det växlingen och spänningen mellan dåtid och nutid som ger boken liv. Den unges livslust och förvirring inför vuxenvärlden kontrasterar på ett bra sätt mot den gamles trötthet och tillbakablickande. Per Petterson ger långt ifrån alla svar, men det behövs inte. Glappet mellan nu och då måste inte fyllas med information om vad huvudpersonen gjort alla dagar, det räcker så bra att få veta vad som händer några korta månader 1948 och 1999.

Rekommenderas.

 

Läs även andra bloggares åsikt (via bloggar.se) om: ,

2 svar

  1. Det är så roligt att läsa om den här. Jag tyckte mycket om den, men har också glömt mycket, och då är det fint att bli påmind.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: