När ingen ser & Innan döden kom

När ingen ser  av Elisabeth George är en deckare som handlar om utredningen av morden på ett antal unga pojkar på glid. Innan döden kom (av samma författare) är ingen deckare, utan ett social-realistiskt drama som berättar förhistorien till varför Joel Campbell, 12 år, kom att bli inblandad i ett av morden i När ingen ser.

Elisabeth George skriver ofta om utsatta barn, oavsett de är offer eller mördare i böckerna. Många gånger finns det sexuella övergrepp i bakgrunden, antingen som motiv till morden eller som en del i det som format mördaren. I Innan döden kom har hon tagit vad som vanligtvis skulle avhandlats på några få sidor i personbeskrivningen av en mördare eller ett offer och gjort en hel roman om hur snett det kan gå för några barn utan fungerande föräldrar i ett fattigt bostadsområde styrt av gangsters. Det är riktigt bra gjort, både spännande och gripande, för att trots att man redan från början vet hur det kommer sluta så kan man inte låta bli att heja på Joel och desperat hoppas att det kommer gå bra för honom. Samtidigt gör det mig arg att läsa om hopplösheten bland dessa människor och hur utsattheten går i arv, från tonåriga mödrar med olika fäder till varje barn och som inte orkar ta hand om sina egna barn, från likgiltiga fäder som gärna gör barn men vägrar kännas vid dem efteråt, till dessa försummade barn som växer upp och upprepar sina föräldrars misstag eller värre. Elisabeth George öppnar inte upp för en försonande framtid, utan visar snarare på de systemfel som gör att det inte finns något hopp för de som bor kvar i dessa underprivilegierade områden.

När ingen ser handlar om jakten på en mördare som väljer sina offer bland barn som Joel, barn som är tillräckligt gamla för att vara inblandade i brottslighet och osedlighet,  och placerar ut sina offer över hela London.  Inkompetenta och rasistiska poliser klassificerar morden som gängrelaterade och bryr sig inte ens om att ta redan på vilka offren var. Det är först när den fjärde kroppen hittas som en något mer intelligent polis förstår att de handlar om ritualmord och Lynley och hans team kallas in. En förfråga till andra polisdistrikt avslöjar de tidigare morden och en kamp mot klockan startar. 

En del av Elisabeth Georges framgång som deckarförfattare ligger i hennes intressanta huvudpersoner. Hennes evige huvudperson Thomas Lynleys privatliv har minst sagt vänts uppochner ett flertal gånger under bokserien, men när När ingen ser börjar är han lyckligt gift och det är istället på jobbet han har problem. Hans favoritassistent Barbara Havers är degraderad till konstapel på grund av sin oförmåga att samarbeta med sina överordnade och han har problem med högre polisbefäl som lägger sig i utredningen på sätt som leder till katastrof.

Baksidestexten på Innan döden kom får läsaren att tro att böckerna är hårt hopknutna och att Innan döden kom är en direkt fortsättning på När ingen ser, men i själva verket spelar det inte så stor roll i vilken ordning man läser böckerna. De händelser som knyter ihop böckerna förlorar inte i spänning av att beskrivas från två olika synvinklar och båda böckerna skiljer sig så mycket från varandra intrigmässigt och, framför allt, fokusmässigt, för att kunskap om den ena historien inte ska förstöra upplevelsen av den andra. Innan döden kom står också helt fristående från övriga böcker i serien om Lynley och Havers och kan därmed läsas även av någon som aldrig tidigare läst någon bok av Elisabeth George. Däremot skadar det inte att ha läst några av de tidigare böckerna i serien innan man ger sig på När ingen ser. Visserligen har man knappast problem att hänga med i historien ändå, men för att helt förstå interaktionen mellan Lynley och personerna runt honom så bör man nog känna till en del av det som hänt tidigare. 

Annonser

Ett svar

  1. […] Innan döden kom av Elisabeth George. Gripande och spännande om hur illa det kan gå i Londons förorter. 12-årige Joel vill så väl och gör vad han kan för att hjälpa sin familj, men allt blir bara värre och värre. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: