Tematrio: Förtryck

fn Det är inte varje vecka jag hinner med Lyrans tematrio, men det är alltid spännande ämnen.

Berätta om tre böcker som skildrar krig eller andra former av förtryck.

Jag har svårt att sätta likhetstecken mellan krig och förtryck. Krig är alltid otäckt och farligt, men behöver inte ha så mycket med förtryck att göra; förtryck förekommer även i det lilla, vardagliga, hos människor som inte tillåts vara sig själva.

1. Älskade av Toni Morrison. Slaveri måste vara det yttersta förtrycket. I boken berättas om slavägare som ägnar sig på avel genom att egenmäktigt para ihop slavar, om hur en mor inte har råd att älska sina barn eftersom de ändå tas ifrån henne, om hur slavarna på Sweet Home var speciella eftersom deras ägare tillät dem att ha egna åsikter om gårdens skötsel till skillnad från andra slavägare.

2. En annan typ av förtryck är det som utövas inom familjen. I Sara Blaedels Bara ett liv ställs en invandrarfamilj inför en mycket svår situation. Det duger inte att inför släkt och vänner framstå som om de inte har kontroll över sin tonårsdotter. Risken att uteslutas ur familjegemenskapen utövar ett tryck på familjen att återupprätta släktens heder. Det är en svår balansgång att samtidigt försöka vara en normal tonårstjej och en god dotter i släktens ögon, även om föräldrarna själv inte utövar något förtryck mot dottern.

3. I Khaled Husseinis Tusen strålande solar och Flyga drake skildras både förtryck inom familjen (kvinnornas situation i Tusen strålande solar) och det yttre förtryck som utövas av en totalitär stat. Afghanistan har sedan slutet av 70-talet utsatts för den ena regimen värre än den andra och människornas situation blev gradvis allt sämre. Den första ljusningen kom (om man får tro Khaled Husseini) med USA:s invasion i början på 2000-talet, men det är fortfarande långt ifrån fred. Talibanernas förtryck av både män och kvinnor är skrämmande läsning.

Annonser

2 svar

  1. Hosseinis böcker har jag också tänkt på, men sedan tog jag några andra i stället. Visst är de bra?

    ”Älskade” håller jag på och läser just nu.

  2. Ja, jag gillade Hosseinis böcker. Fast egentligen mest för att Afghanistan var en ny miljö för mig, än för att det är hög litterär kvalitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: