Mera Sookie

Jag har nu läst alla delar i Charlaine Harris Southern Vampire serie (också känd som förlagan till tv-serien True Blood) som finns utgivna i pocketformat.

7: All together dead

Sookie har blivit inbjuden till ett vampyrtoppmöte i Rhodes utanför Chicago och ser, trots alla varningar om att inte åka, verkligen fram emot att få lite semester och en chans att träffa sin mycket upptagne pojkvän Quinn. Orkanen Katrina har ödelagt New Orleans och drottningen av Louisiana är anklagad för mord på sin make, Kungen av Arkansas. Men mycket till semester blir det inte mellan mord och bombdåd …

Ännu en Sookie-bok som utspelar sig utanför Bon Temps och det är riktigt intressant. Mer övernaturliga varelser, mer ond bråd död, mer kärleksbekymmer för Sookie och mer livsfara.

 

8: From dead to worse

Sookie har blivit av med sin pojkvän, men runt omkring är det bröllop och nya parbildningar på löpande band. Men allt är inte frid och fröjd, efter orkanen Katrina är allt lite upp och ner i Louisiana. Varulvarna håller på att återhämta sig efter ett uppslitande maktskifte (ett par böcker tidigare), när någon börjar mörda den förlorande sidans kvinnor.

Vampyrerna har sina egna bekymmer – efter katastrofen i Rhodes är de mycket försvagade och dessutom har Eric börjat komma ihåg saker från den tid han tillbringade med Sookie när han hade minnesförlust (Bok 4) …

From dead to worse är mer episodisk än de tidigare böckerna. Den hade lika gärna kunna utformas som en serie noveller; även om vissa delhistorier sträcker sig över hela boken är de flesta intrigtrådar ganska korta. Det är inget fel med de, men som läsare undrar man vid flera tillfällen hur boken ska kunna fortsätta eftersom historien avslutats. Harris plockar bara fram en nya intrigtråd ur bakfickan och leder historien in på ett nytt spår. Inget fel med det, men eftersom det blir så episodiskt är From dead to worse mer en mellanbok, något som behövs för att ställa i ordning spelplanen för nästa stora avslöjande – varulvarnas tillkännagivande att de finns på riktigt i bok 9.

Trots allt är From dead to worse full av det som gör Sookie Stackhouse-serien så omtyckt. Sookie är sitt eget charmiga jag, det är fullt av snygga formskiftare, vampyrer och varulvar, häxor spelar en större roll i handlingen än de gjort under ett par böcker och Sookie är i livsfara mest hela tiden (även på biblioteket!). Jag läste med ett leende.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: