Bara ett liv

Sara Blaedels tredje bok om polisen Louise Rick handlar om hedersmord. En invandrarflicka hittas mördad i vattnet utanför Holbaek och misstankarna faller snart på familjen. Rick är utlånad till riksmordkommisionen och får nya människor att samarbeta med, något som antagligen är ganska bra med tanke på hur hennes privatliv rasade samman i slutet på förra boken.

Blaedel har läst på ordentligt om bakgrunden till hedersmord och läsaren får sig en ordentligt lektion förklädd till deckare, något som är bara positivt. Här blir motivet till hedersmord begripligt och visar på dilemmat för en ung flicka som vill vara en god dotter och ändå ha den frihet andra unga kvinnor har. Föräldrarna är fria att blunda för dotterns beteende bara tills ryktet börjar gå, då måste något göras för att återupprätta hedern. Så länge omgivningen är okunnig är hedern inte hotad … annars är det bara ett liv som måste offras för att rädda alla andra.

Jag gillar Blaedels deckare, delvis för att Louise Rick är en sympatisk polis och bra beskriven, delvis för att böckerna helt enkelt är bra skrivna. Det hade kunna hamna på veckotidningsnivå, men historierna känns istället verkliga. I denna boken är miljön inte så tydligt dansk, men det är annars ytterligare en anledning att läsa Sara Blaedel. Bra danska deckare växer inte på träd.

Annonser

2 svar

  1. Kul att du uppmärksammar henne. Hon har inte riktigt tagit fart här i Sverige.

    • Jag gillar hennes böcker, så det är lite synd att hon inte är mer uppmärksammad. Det är lätt att man glömmer författare från grannländerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: