Gordianus Hittaren

Steven Saylor skriver en serie deckare som utspelar sig i det antika Rom, med början ca 80 f.kr. Gordianus Hittaren är en sorts privatdetektiv, han får betalt för att hitta sanningen.

Den första boken i serien heter Romarblod och handlar om hur Gordianus får sitt första uppdrag av Cicero, att hitta bevis för att Sextius Roscius inte mördat sin far. Fadermord sågs som ett ovanligt vidrigt brott av romarna och straffet var därefter. Detta var Ciceros första stora fall och Ciceros försvarstal för Sextius Roscius finns bevarad och är inspiration för boken. Läsaren får följa Gordianus jakt på sanningen från rännstenen och horkvarteren in i de finaste salongerna. Med Sulla som regent och utrensning av oliktyckare en normalsak finns det inget utrymme för felsteg. Om Gordianus hittar en sanning som inte passar makten är han själv i stor fara …

I Hades käftar utspelar sig ca 10 år efter Romarblod och här har Saylor inte något autentiskt rättegångsprotokoll att luta sig mot. En romare har blivit mördad i sin villa belägen i en romersk semesterort nära Vesuvius, och eftersom de misstänkt mördarna är slavar har den hårdföre Crassus har bestämt sig för att avrätta alla slavar på egendomen som en varning. Spartakus slavuppror pågår för fullt och det sista Crassus eller någon annan vill är att uppmuntra fler slavar att resa sig mot sina herrar. Men det finns de som inte står ut med tanken på att hushållets slavar ska avrättas, så Gordinaus skickas efter. Om han kan hitta den riktiga mördaren inom två dagar lovar Crassus att avbråsa avrättningarna. Gordianus vill gärna rädda slavarna, men hur ska han hinna?

De fyra första böckerna om Gordianus finns översatta till svenska och Saylor har skrivit hittills totalt 12 böcker. De är väl värda att läsa, mest natuligtvis för den fascinerande skildringen av det antika Roms smutsigaste sida, men även för att Gordianus är en så sympatisk huvudperson.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: