Blandat blod

Blandat blod av Katarina Mazetti är första delen i serien Släkten, en ny serie som är tänkt att följa en släkts öde under hela Sveriges historia, från vikingatid till nytid. Böckerna i serien ska skrivas av olika författare. Andra delen i serien, Sigrids hemlighet, kom ut i våras och är skriven av Karin Wahlberg.

Blandat blod handlar om Säbjörn skeppsbyggarens två söner Svarte och Kåre och vad som händer när de träffar Milka från Kiev. Det blir en hel del kulturkrockar och missförstånd innan Släkten grundas.

Miljön i gamla Blecinga påminner om den i Rosen på Tistelön, samma torftighet och råhet som hos lurendrejarna på Tistelön finns även hos Säbjörn och hans grannar i berättelsens början. Det märks att Mazetti har läst på, hon är nästan för angelägen att visa vad hon har lärt sig. Boken är ganska kort (ca 240 sidor), men hon hinner ändå med att ta upp både slaveri, synen på homosexualitet och berätta om hur völvan utövar sin kraft. Historien blir därför lite skissartad och bitvis ganska ytlig. Det känns som att man inte kommer människorna riktigt in på livet. Mazetti skriver i efterordet att det är viktigt för henna att texten är lättåtkomlig så läsaren slipper känna sig korkad. Det är väl trevligt av henne, men fullt så lättläst att alla nyanser försvinner behöver det väl inte vara. Trots detta så är boken nog så trevlig att läsa och en bra början på serien.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: