Tematrio: Yrken

temayrke

Denna vecka utmanar Lyran oss att: Berätta om tre böcker som skildrar huvudpersonernas yrken.

När jag funderar på detta tema var det några yrken som stod ut, nämligen de som är vanliga i deckare, alltså polis, journalist, rättsmedicinare, jurist, privatdetektiv. De kändes lite tråkiga att nämna så här kommer några andra istället 😀
* Geolog – i Desmond Bagleys Jordskredet får man inte bara en spännande thriller runt förlorat minne och makt, man får dessutom en ingående lektion om kvicklerans egenskaper. För den som är mer intresserad av laviner finns det en bok av samma författare, inte helt oväntat kallad Lavinen.

* Ingenjör – Nevil Shute hade gärna en ingenjör i huvudrollen, i Utan återvändo handlar det om materialteknik, metallutmattning och flygplan. Vad skulle du göra om du mitt under flygresan (när det är lika långt både fram och tillbaka) får reda på att flygplanet du sitter i har flugit så många timmar som du i dina tester i labbet beräknat till materialets livslängd? Att när som helst kan motorerna ramla av? Läs boken, inte bara för att få veta vad ingenjören gör, utan även för att få en fin bild av England på 50-talet. Utmattning var väldigt spännande forskning då, och inte helt förklarat, så ta bokens förklaringar med en nypa salt. Jag tycker ändå att det är fantastiskt att man kan göra en spännade bok om något så torrt och tråkigt som materialteknik!

* Hushållerska – Emily Brightwell har skrivit en hel serie detektivromaner om Mrs Jeffries, hushållerskan hos Inspector Witherspoon, som hjälper sin chef att lösa mysterier. Witherspoon anses vara en skicklig polis, men utan Mrs Jeffries och resten av hushållet hade han inte kommit någonstans, något de är väldigt noga att hemlighålla för honom. Böckerna utspelar sig i London på 1800-talets mitt och är riktigt trevligt nöje för stunden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: