Ellen Elg, läkare

Karin Alfredsson har skrivit tre medicinska thrillers om läkaren och biståndsarbetaren Ellen Elg. Andra boken är aktuell i pocket och tredje boken kom precis ut inbundet. Jag har precis i snabb takt läst de två första böckerna 80 grader från Varmvattnet och Kvinnorna på 10:e våningen.

Böckerna var svåra att lägga ifrån sig; de är nästan oavbrutet spännande och fyllda med intressant information om kvinnors situation i olika länder och kulturer.  Första boken handlar bland annat om abortmotstånd och svårigheten att driva en kvinnoklinik i Zambia, andra boken handlar om sexhandeln i Vietnam. Tredje boken utspelar sig i Polen och tar igen upp abortfrågan. Här i Sverige är mycket av det Alfredsson tar upp helt okontroversiellt och det är nyttigt att ibland påminnas om att det inte är självklart i hela världen att kvinnan bestämmer över sin egen kropp och att barnbegränsning på sina håll ses som en hot mot männens överhöghet.

Ellen Elg är en sympatisk kvinna, hon har själv otäcka upplevelser i bagaget, men framför allt ett starkt engagemang och en tro på att det hon gör kan göra skillnad. Hon reser till Zambia för att forska om mödradödlighet, men det hon ser och upplever får henne att vilja göra något själv. Hon lyckas intresera sina vänninnor i ”Juntan” för att olagligt hjälpa den mödravård som finns i form av barfotabarnmorskor och primitiva mödravårdskliniker. Men det räcker inte alltid  med goda avsikter …

I den andra boken har projektet i Zambia avslutats och Ellen flyttat till Vietnam med sin familj. En svensk man hittas död efter att ha fallit från 10:e våningen på sitt hotell och på sjukhuset där Ellen jobbar pågår det något konstigt.

Böckerna innehåller mycket att fundera på efteråt. Framför allt barnmorskan Beauty fångar mitt intresse. I efterordet framgår det vissa händelser i boken är baserade på riktiga upplevelser berättade av en barfotabarnmorska Alfredsson träffat i Uganda. Vid flera tillfällen funderar jag på om boken skulle varit ännu bättre om thrillerinslagen lyfts bort och bara kvinnoödena blivit kvar. Visserligen skulle jag knappast läst boken om den inte marknadsförts som en spänningsroman och sålts i billig pocketupplaga, men nu när jag upptäckt hennes författareskap skulle vara roligt att läsa en reportagebok där Alfredsson berättar om de personer hon intervjuat som sedan fått stå modell för personer i hennes böcker. Jag tror det kan vara material till minst lika spännande böcker.

Annonser

2 svar

  1. […] Kvinnorna på 10:e våningen av Karin Alfredsson […]

  2. Bra recension och bra blogg! 🙂 Bok nr 3 kommer ut nu i augusti. 🙂

    Mvh Patrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: