Bokrecension: Lärarinnan i Villette

Titel: Lärarinnan i Villette

Författare: Ingrid Hedström

Handling: En kvinna blir påkörd och dödad i den belgiska staden Villette. Det ser ut som en smitningsolycka, men flera vittnen hävdar att det var mord. När undersökningsdomaren Martine Poirot börjar utreda fallet upptäcker hon snart att den döda kvinnan dolde en hemlighet.
Samtidigt försöker Martines man, historikern Thomas, ta reda på vad som ligger bakom den massgrav som upptäcks när grunden grävs till ett nytt köpcentrum. På var sitt håll arbetar sig Martine och Thomas närmare mörka sanningar ut ur det förflutna, farliga hemligheter som många vill bevara till varje pris. (Från Bokus.com)

Min åsikt: Lärarinnan i Villette är första boken i en ny deckarserie och en väldigt lovande debut. Martine Poirot är ganska annorlunda än de svenska polishjältar som varit regel de senaste åren, bl.a. har hon betydligt större befogenheter än en svensk polis och kan alltså ta en mer aktiv, privatdetektivliknande roll. Hon är dessutom lyckligt gift och trots en del skelett i garderoben befriande normal och välanpassad. 

Mordgåtan är bra upplagd och kopplingen till händelser i det förflutna bra gjord. Jag tycker ofta det blir fånigt när man försöker knyta ihop skilda tidsåldrar och motivet är hemska händelser i det förflutna, men Hedström lyckades riktigt bra här. Kanske för att hon pekade mer på hur folks motivation att begå hemska handlingar faktiskt inte ändras över seklernas gång, snarare än att vissa händelser leder till andra. Kort sagt, det här var en alldeles utmärkt deckare. Rekommenderas.

Ett svar

  1. […] Blodröd våg Den mörka ängeln Living dead in Dallas Club Dead Skräp Young wives Hungerspelen Lärarinnan i Villette Caves of Steel Extras Julius Caesar Glasbruket Flickorna från Riyadh Morden i Oxford […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: