Nattfåk av Johan Theorin

Nattfåk

Nattfåk av Johan Theorin är det efterlängtade uppföljaren till Skumtimmen. Pocketutgåvan publicerades i april och gick genast upp på topplistorna.

Fåken är den hemska snöstormen som drabbar Öland ibland på vintrarna. Den kommer som en vägg av snö och vind och lämnar förödelse bakom sig. När det är fåkväder är det bäst att hålla sig inomhus. Åluddens gård har drabbats av fåken många gånger. Det sägs att det spökar där, men de gamla historierna avskräcker inte familjen Westin från att köpa gården, trots att det är ett renoveringsobjekt som kommer kräva mycket jobb. När sorgen drabbar familjen blir de gamla historierna om att de döda kommer tillbaka varje jul som ett löfte att få familjen återförenad. Samtidigt drar en grupp inbrottstjuvar och vandaler Öland runt för att komma över värdesaker att sälja. Fast på Åluddens gård finns det väl inget värdefullt?

Det här är ingen traditionell deckare utan snarare en spökhistoria; det handlar om Åluddens döda, och om de levande som blev lämnade kvar, inte så mycket om brott och straff. Det är för stämningens skull jag tycker om boken, spökrädslan och hämnande andar. 

En trevlig ny bekantskap är närpolisen Tilda, en avlägsen släkting till Gerlof från Skumtimmen, och jag hoppas hon återkommer i fler böcker. Beröringspunkterna med Skumtimmen är få, en återkommande person och så natuligtvis platsen, Öland. Jag rekommenderar båda böckerna, men det är inga problem att läsa Nattfåk utan att ha läst Skumtimmen.

Annonser

Ett svar

  1. […] duvor av Agatha Christie Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer Nattfåk av Johan Theorin Frukost på Tiffanys av Truman Capote Änglarösten av Arnaldur Indridason Damernas […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: