Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer

En väldigt trevlig brevroman.

Guernsey var ockuperat av tyskarna under andra världskriget, och något år efter kriget börjar Juliet Ashton brevväxla med medlemmarna i Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap. Man får steg för steg veta hur och varför sällskapet bildades och  hur det var att leva på Guernsey under den tyska ockupationen. Juliet är författare och letar efter ideer till nästa bok samtidigt som hon är i stort behov av en semester. Vad är naturligare än att hon åker och hälsar på sina goda vänner på Guernsey för att samla in deras historier själv?

Boken påminner en hel del om 84 Charing Cross Road av Helene Hanff, en mycket bra brevroman där man får följa brevväxlingen mellan en bokälskar och ett antikvariat, där breven blir alltmer personliga. Likheten är lite för stor för att det ska vara en slump, och till en början stör det mig, men Shaffers bok  berättar en helt annan och egen historia om andra världskriget och hur Guernsey påverkades. Ingen tungviktare, men en väldigt rar historia och informativ angående ockupationen. Rekommenderas.

Annonser

3 svar

 1. […] Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer (ny) […]

 2. […] Ett halvt liv av V.S.Naipaul Spellmans arkiv av Lisa Lutz Katt bland duvor av Agatha Christie Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer Nattfåk av Johan Theorin Frukost på Tiffanys av Truman Capote Änglarösten av […]

 3. Jag är också en läsare och tycker det är
  bra att hitta andra som gör litteraturlistor
  så att jag hittar nya böcker att läsa
  Har du läst min engelska vingård av
  Gay Biddlecombe?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: