Ett halvt liv av V.S. Naipaul

V.S. Naipaul fick Nobelpriset i litteratur 2001 och var månadens Nobelpristagare i Theresans Nobelpristagarutmaning i mars-maj.

Ett halvt liv handlar om första hälften av  Willie Chandrans, från hur hans föräldrar träffas tills han kommer upp i 40-årsåldern och inser att han bara levt ett halvliv, där han inte uträttat något värdefullt och mest lutat sig mot andra människor snarare än tagit eget ansvar för sitt liv.

Jag tyckte boken var förvånansvärt bra; Lessings ”Den femte sanningen” som har lite samma känsla orkade jag ju inte läsa ut. Här är jag mer intresserad av hur det ska gå (att det bara är 225 sidor hjälper nog till). Wille är en ganska ömklig figur, visserligen tar han egna initiativ och styr på många sätt sitt eget liv, men det är via andra människor. Hans största problem är egentligen inte att hans liv saknar innehåll, utan att han själv tycker att det inte är mycket värt.

Det bästa med boken är beskrivningarna av de olika miljöer och personer Willie träffar på. Naipaul gör Indien, London och Västafrika levande och beskriver olika bifigurer så man blir intresserad. Egentligen tycker jag det är synd att man inte får veta mer om kvinnorna i hans liv, mamman, systern, hustrun, m.fl. Deras historia berättas, men man får inte veta speciellt mycket om deras tankar och känslor. Fast då hade det blivit en annan bok!

Jag gillade att läsa Ett halvt liv och kan mycket väl tänka mig att pröva något annat av V.S. Nailpaul i framtiden.

Annonser

2 svar

  1. Tack för tipset, har varit lite skeptisk till Naipaul, men det här låter ju bra!

  2. […] namn är Röd av Orhan Pamuk Fladdermusmannen av Jo Nesbø Sommardöden av Mons Kallentoft Ett halvt liv av V.S.Naipaul Spellmans arkiv av Lisa Lutz Katt bland duvor av Agatha Christie Guernseys […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: