Bokustoppen Maj

Här är de svenska pocketböcker inom skönlitteratur som sålde bäst hos Bokus föregående månad.

 1. Sommardöden av Mons Kallentoft
  Det är den varmaste sommaren någonsin i Östergötland. Linköping dallrar i hettan och i de omgivande skogarna rasar de värsta skogsbränder trakten sett. Tidigt en morgon hittas en fjortonårig flicka irrandes naken och våldtagen i stadens största park. Flickan själv minns ingenting och kriminalinspektör Malin Fors och hennes kollega Zeke tvingas försöka nysta i de få ledtrådar som finns.
 2. Nattfåk av Johan Theorin
  Åluddens stora gård har stått öde och igenbommad i många år. Så får gården till slut nya ägare: Katrine och Johan Westin har fått nog av Stockholm och flyttar in med sina två små barn. Westins är erfarna husrenoverare och inte det minsta vidskepliga. Men på hösten när de har flyttat in får de höra de höra den kusligaste sägnen om Åludden: att gården varje jul får besök av de döda.
 3. Aldrig fucka upp av Jens Lapidus
  Thomas är snuten som tvingas gå till motattack mot hela systemet – Mahmud är blatten som vill diktera villkoren för sitt eget liv – Niklas är legosoldaten som startar sitt eget personliga krig mot samhället. Alla tre blir indragna i juggebossen Radovans gravitationsfält, den mörka delen av staden: Stockholm Noir.
 4. Honungsfällan av Unni Lindell
  Vera Mattson avskyr när skolbarnen tar genvägen genom hennes trädgård. Hon har varnat dem, men de lyssnar inte, och hon är för gammal för att jaga ifatt dem. En dag försvinner en av pojkarna på vägen hem. Och Vera var den sista som såg honom i livet.
 5. Mord i Skärhamn av Ramona Fransson
  Det här kunde ha hänt i vilket liten stad eller samhälle som helst i Sverige, men det hände i Skärhamn på Tjörn. Nu ska du leta upp en plats där ingenting kan störa dig! När du har gjort det och börjar läsa den här boken vill du inte släppa den ifrån dig. Du kommer att få följa med spaningsledare Greger Thulin och hans kollegor från göteborgspolisen till Skärhamn på Tjörn. Samhället alla trodde var en idyll!
 6. Sonat till Miriam av Linda Olsson
  Adam Anker, violinist och kompositör, har sedan en tid tillbaka funnit ro i Krakow. En dag när han slår sig ner på en parkbänk får han syn på ett hårspänne som väcker minnen till liv. Han minns sin dotter Miriam och hennes plötsliga död. Sorgen förstummade Adam, men fick honom också att inse hur han alltid dragit sig undan istället för att tala. Många hemligheter gömmer sig bakom den tystnad som styrt Adams liv.
 7. Lycka och ett par blå skor av Alexander McCall Smith
  Mma Ramotswe möter nya utmaningar! En kobra gömmer sig under hennes skrivbord och hon har ett svårt utpressningsfall att lösa och dessutom – till allas förvåning – en diet att följa. Mma Ramotswe blir också lite förbryllad över sin assistent, Mma Makutsi.
  Med sina feministiska synpunkter och sin smak för obekväma skor är Mma Makutsi en mycket modern kvinna. Men uppskattar hennes fästman, Phuti Radiphuti, verkligen hennes progressiva åsikter?
 8. Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates
  I slutet av 30-talet anländer den tyskjudiska familjen Schwart till USA, på flykt undan nazisterna. Det enda arbete som fadern, tidigare matematiklärare, erbjuds är som dödgrävare och kyrkogårdsvaktmästare. Den bräckliga familjen förföljs och hånas i staden där de slår sig ner och allt slutar i en våldsam tragedi.
 9. I en annan del av Bromma av Martina Haag
  Den fristående fortsättningen på Underbar och älskad av alla! 
 10. Lärarinnan i Villette av Ingrid Hedström
  En kvinna blir påkörd och dödad i den belgiska staden Villette. Det ser ut som en smitningsolycka, men flera vittnen hävdar att det var mord. När undersökningsdomaren Martine Poirot börjar utreda fallet upptäcker hon snart att den döda kvinnan dolde en hemlighet.

Nästan bara nya böcker denna månad! Flera är böcker jag ser fram emot väldigt myckt och själv bidragit till att få upp på topplistan, t.ex. Nattfåk och Sommardöden. Lärarinnan i Villette och Dödgrävarens dotter är andra böcker jag som ligger på min att-läsa-lista sen tidigare.

Sen finns det en del jag är ganska tveksam till. Martina Haag har jag dragit mig för att läsa; det verkar inte vara något för mig; och Damernas detektivbyrå-serien tröttnade jag på efter del 5 eller så. Å andra sidan är det därför jag har denna utmaning – för att testa sånt jag annars inte skulle ha läst. Det är ju så jag hittar nya favoriter 😀 .

2 svar

 1. Den här månaden blev det väldigt många nya böcker till läslistan. Den här Bokusutmaningen blir definitivt en utmaning att ro iland. Håller på med ”Sommardöden” nu!

  • Sommardöden har jag också börjat med i kväll. Hoppas den är lika bra som föregångaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: