Vem vill bli miljardär? av Vikas Swarup

Vid det här laget känner nog de flesta till historien om Ram Mohammad Thomas, den unge mannen som svarar rätt på 12 frågor i rad och vinner en miljard rupies. Succéboken har blivit en succéfilm under namnet Slumdog Millionaire, ett namn som gjort en del indier upprörda. Det är ändå ett passande namn eftersom boken (och filmen skulle jag tro) utspelar sig nästan enbart i slummen, med enstaka utflykter till bättre bemedlade områden.

Det är en fantastisk historia som målas upp när Ram Mohammad Thomas berättar om sitt liv och hur det kommer sig att han klarat besvara just dessa 12 frågor, trots att han har fått minimal utbildning och normalt sett inte borde kunna vinna. Det är också en sorglig, upprörande och hemsk historia, där nästan varje episod innehåller sexuella övergrepp eller andra exempel på människors grymhet. Det som räddar boken från att vara för deprimerande är Ram Mohammad Thomas framåtanda och förmåga att hämta sig från allt otrevligt han får se eller vara med om, och hoppet att det ska bli ett lyckligt slut – han har ju svarat rätt på alla frågorna och förtjänat sin miljard! Boken är bitvis spännande som en thriller, man lockas att hålla tummarna för att varje episod ska sluta bra (även om de flesta inte gör det) och just upplägget där varje episod kopplas ihop med en korrekt besvarad fråga får en att fortsätta med bara en fråga till, tills boken tar slut.

Det är en väldigt bra bok , snabbläst och ganska lättsmält, även om den saknar den tyngd som behövts för att vara ett mästerverk. Jag har rekommenderat boken till andra personer i min familj och de har också gillat den.

Annonser

2 svar

  1. Den är på väg till mig från Bokus tillsammans med alldeles för många andra böcker… Skyller på Bokus-utmaningen 😉

  2. […] Vem vill bli miljardär? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: