Vita nätter av Ann Cleeves

Vita nätter är andra delen i Ann Cleeves Shetlandsöarna-deckarserie. Jag läste första delen förra året, under en period då jag inte bloggade, och gillade den. När nu andra delen kommit ut i pocket beställde jag den förstås så snart den fanns tillgänglig.

Vita nätter utspelar sig som sagt på Shetlandsöarna; denna gången är det sommar (runt midsommartid) och ett konstvernisage utsätts för ett grymt practical joke. En man utklädd till clown har delat ut flygblad där det står att vernisaget är inställt p.g.a. dödsfall i familjen, så det kommer väldigt lite folk till dit, och ställer sedan till ett uppträde där. Han påstår att han inte vet vem han är, men när ortens polisman försöker hjälpa honom försvinner han, bara för att nästa morgon hittas hängd i en fiskebod. Polisen får arbeta hårt för att få reda på vem han är, vilken koppling han har till Shetlandsöarna och vem som mördade honom (och varför). Det är en mysig polisroman i bästa brittiska stil, med två omaka poliser, mycket lokalfärg och lite extra exotism av att det utspelar sig på Shetlandsöarna. Solen går knappt ner alls där runt midsommar! Shetlandsöarna ligger lite norr om Stockholm och ”vita nätter” ser jag som något helt normalt. Men det är alltså oerhört exotiskt och annorlunda för vanliga britter. I slutet av boken bestämmer sig till och med en av huvudfigurerna sig för att flytta långt bort för att slippa uppleva en sådan sommar igen, eftersom han inte kan sova när det inte blir mörkt på natten.

 Författaren har berättat att hon planerar att skriva fyra böcker om poliserna på Shetlandsöarna, en för varje årstid, och nu är alltså vinter och sommar avverkade. Jag kommer säkert läsa de följande två delarna när de finns tillgängliga.

Annonser

Ett svar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: