Mörkrets flod av Rennie Airth

Sommaren 1921 hittas ett helt hushåll mördat och kommissarie Madden från Scotland Yard kallas in. Han misstänker att det är en krigsveteran som begått brottet, men eftersom utredningen i övrigt går trögt har han svårt att få stöd av chefer och kollegor. Det hela utvecklar sig till en kamp mot klockan för att förhindra att mördaren slår till igen.

Det här var en riktigt bra deckare. Välskriven, klurig och spännande. Huvudpersonerna är sympatiska och den utspelar sig under en tidsperiod jag är nyfiken på (tiden runt 1:a världskriget). Författaren är född i Sydafrika, numera bosatt i Italien och skriver om engelska landsbygden som om han hörde hemma där själv. Det är mycket bra gjort, och enda invändningen jag har är att han på några ställen använde sig av greppet att polisen får nya fakta innan läsaren får det. Det är dock ingen stor invändning och eftersom författaren också lyckas lura läsare på ett mycket tillfredsställande sätt på några ställen väger det positiva över. Det här var helt klart en av de bästa deckare jag läst i år.

Den här boken har fått Le Grand Prix de Littérature Policière – Romans Etrangers. Nu är jag väldigt nyfiken på att läsa andra böcker som vunnit det priset.

Annonser

3 svar

  1. Både Indridason och Connely har fått den plus även svenska Camilla Läckberg i fjol! Le Grand Prix de Littérature Policière – Romans Etrangers

    Och visst är Mörkrets flod så bra! En av min topp tio deckare…..

  2. […] 6, 2009 in Läst 2009 | Tags: deckare, Läst 2009 För några månader sedan läste jag Mörkrets flod och tyckte mycket om den. Blodröd våg fortsätter 10 år senare, med samma huvudpersoner. John […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: