Terra Nullius av Sven Lindqvist

Terra Nullius är tomt land, där inga människor bor. Det är också vad britterna kallade Australien när de började kolonisera landet. De urinvånare som bodde där kunde bortförklaras som vildar eller helt enkelt fördrivas eller dödas. Sven Lindqvist har skrivit en reseberättelse  väst-Australien runt, genom Australiens öknar, och på varje plats han besöker beskriver han hur aboriginerna behandlats sedan koloniseringen på den platsen. Idag hade vi kallat det folkmord och krävt att de ansvariga åtalas för sina brott. Då ansågs det berömvärt och som den enda möjligheten att civilisera vildarna.

Det är en otäck läsning, därför att man konfronteras med den rasism som sågs som normal för 100 år sedan. Det är bara att tänka på de klassiska barn-och ungdomsböcker som beskriver urbefolkningar på olika platser – de beskrivs ofta som inte riktigt mänskliga. Jag läser Terra Nullius med någon sorts dubbelseende, dels kan jag se aboriginerna med dåtidens ögen som en sorts avancerade, våldsbenägna apor, dels ser jag dem som de verkligen är (och var): helt vanliga människor med andra seder än jag har. Beskrivningen av hur de omyndigförklars och helt godtyckligt förflyttas, misshandlas eller dödas gör mig väldigt arg, samtidigt som jag i vår nutid känner igen många av de attityder myndighetspersoner och forskare har till sina objekt. Det otäcka är inte bara att det hänt i det förflutna (många gånger), utan att det fortfarande händer, på många håll över hela världen, där rasism eller etnicism frodas och folk blir rädda för att behöva dela med sig.

Lindqvists bok är naturligtvis väldigt polemisk, han visar ganska ensidigt hur aboriginerna behandlats illa och hur de som försökt hjälpa dem även de råkat illa ut. Genom att han valt reseberättelsens form har han offrat en del av kronologin, och naturligtvis utelämnat en hel del av Västaustraliens kolonisters historia. För mig var boken en viktig ögonöppnare, jag visste inte att aboriginerna behandlats fullt så illa, och den har gjort mig intresserad av hela Australiens historia.

Annonser

Ett svar

  1. […] Terra Nullius av Sven Lindqvist    […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: