Skattsökaren av J.M.G. Le Clézio

Litteratura-bloggen  utmanar alla att läsa en Nobelpristagare i månaden, med början från den senaste och sedan bakåt i tiden. Det passar ganska bra ihop med Theresans Nobelpristagarutmaning som jag är med i sen tidigare, eftersom många författare överlappar. I februari är det 2008 års pristagare, J.M.G. Le Clézio som gäller.

Skattsökaren handlar om Alexis som bor med sin syster och sina föräldrar på Mauritius, i en paradisisk miljö. Hans far har en skattkarta och ett av Alexis mål i livet är att åka och gräva upp sjörövarens skatt. När familjens pengar tagit slut och fadern dött ger sig Alexis till slut iväg.

Boken Skattsökaren består till största delen av miljöbeskrivningar. Allt som händer i boken beskrivt utifrån hur naturen och vädret är. Viktiga vändningar i historien tar sig fysiskt uttryck  i orkaner eller andra väderfenomen. De personer Alexis träffar på beskrivs helt utifrån, och även en kärlekshistoria beskrivs mer i termer av vackert väder än känslor. Det finns träd i boken som tar större utrymme än hans förhållande till sin mamma! Samtidigt är det en mycket vacker bok, och förvånansvärt lättläst. I en bok med mer handling (action) skulle alla miljöbeskrivningar vara störande och sänka tempot, men här är det istället det som för historien framåt. En intressant effekt är att hela boken är skriven i presens – nu klarnar himlen, nu piskas vågorna, nu möter han sin syster, nu si, nu så – något som tillsammans med de noggranna miljöbeskrivningarna ger en stark närvarokänsla.  Jag gillade verkligen mitt första möte med Le Clézio och ser fram emot att läsa mer av honom i framtiden.

Annonser

2 svar

  1. […] böcker från heller när jag börjar räkna efter. På senare tid är det väl JMG LeClézios Skattsökaren som bl.a. utspelar sig i franska […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: