Rosen på Tistelön av Emilie Flygare-Carlén

Rosen på Tistelön är skriven 1842 och utspelar sig i den Bohuslänska skärgården bland lurendrejare (smugglare), tullare och fiskare. Från Bokus.com: ” En stormig natt är smugglaren Håkan Haraldsson från Tistelön i den bohusländska skärgården ute med sina två söner för att föra en last med siden till fastlandet. När deras båt prejas av en tulljakt ser de bara en utväg och dödar hela besättningen.

Rosen på tistelön är ett ödesdrama, en äventyrsroman och kärleksskildring på samma gång och den brukar betraktas som mästerverket i Emelie Flygare-Carléns produktion. ”

Jag har läst en hel del av de kända engelska och franska 1700- och 1800-talsförfattarna, men det är en helt annan upplevelse att läsa en svensk roman från samma tid. Det är mycket man känner igen från utlänska samtida (eller tidigare) författare, men just språkhanteringen och det sätt ord har åldrats och delvis ändrat betydelse känns väldigt nytt och spännande. Bara en sån sak som att Haraldsson sysslar med lurendrejeri, inte smuggling! Och på ett ställe talas det om en person som blir så arg att han drar på sig en gallfeber!

Rosen på Tistelön är inte bara författarinnas bästa verk, det är kanske Sveriges första roman som fortfarande är läsbar. Jag tyckte den var en aning tung (det är trots allt 535 sidor), och på sina ställen väl moralisk, men ändå väldigt läsvärd och spännande.

Annonser

5 svar

 1. Se hit: Vi söker deltagare till vår magisteruppsats
  Rubrik: Vuxnas upplevelser av skönlitteratur
  Syfte: att ge en förståelse i vad vuxna män och kvinnor upplever i
  mötet med skönlitteratur.

  Vi söker personer som vill vara med i vår undersökning. Vi vänder oss till dig som skriver och läser bokbloggar, eftersom vi vet att du har ett stort läsintresse och är van att uttrycka dina tankar om böcker. Ditt deltagande innebär att du för läsdagbok under två månaders tid, och läser minst fyra böcker i månaden. Vi avslutar perioden med en mindre informell intervju via e-post, som handlar om din läsdagbok. Deltagandet är helt över nätet, och du väljer själv de böcker du vill läsa.

  Vi som behöver din hjälp är två studenter som läser Biblioteks- och informationsvetenskap på Högskolan i Borås. Dina uppgifter och dina svar kommer att behandlas så att inga obehöriga får tillgång till dem, och i den färdiga uppsatsen kommer du självklart att vara anonym. Vill du ta tillfället i akt och bli mer medveten om din egen läsning? Tveka inte att anmäla ditt intresse!

  För mer information om studien, kontakta oss på mailadress:
  magisteruppsats2009@hotmail.com
  Hälsningar Ingrid Lycksén och Jeanette Sandström
  Högskolan Borås Institutionen för Biblioteks- och informationsvetenskap
  Handledare: Kersti Nilsson

 2. Jag har lagt till den här länken under mitt inlägg om Rosen på Tistelön.

 3. Tack snälla du!
  Alla storläsare – anmäl er!

 4. […] i gamla Blecinga påminner om den i Rosen på Tistelön, samma torftighet och råhet som hos lurendrejarna på Tistelön finns även hos Säbjörn och hans […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: