Sex grader av Mark Lynas

Sex grader handlar om hur livet på jorden kan komma att bli om den globala uppvärmningen fortsätter. Författaren berättare i sex kapitel vad som händer om temperaturen stiger med från högst 1 grad till mellan 5 och 6 grader Celsius.  Det är riktigt otäck läsning, redan den minsta höjningen medför ökenspridning och oväder, och det blir värre för varje liten höjning. Författaren tittar inte på varför temperaturen stiger eller hur växthusgaserna påverkar temperaturen, han redovisar istället slutsatserna från forskare som har gjort det. Den som söker efter en sansad beskrivning av klimathotet hittar det inte i denna boken, utan själva utgångspunkten för boken är att växthuseffekten är ett faktum och vilka konsekvenser en temperaturhöjning får.

Tyvärr medför den ensidiga fokuseringen på hur illa det blir att jag mest känner mig trött. Även om författaren försöker visa på vad jag som enskild person kan göra, så lever jag redan relativt miljövänligt. Det som behövs för att rädda miljön är genomgripande strukturförändringar, främst i stormakter som USA, Indien och Kina. Naturligtvis menar jag inte att vi kan strunta i miljön eller att det inte går att göra mer (vi vill väl ha bra miljö även på nära håll), men däremot känns det som om vår insats är relativt försumbar.

En anna sak som gör själva läsandet lite kluvet är att det är vi här i Sverige som är vinnarna i klimatlotteriet. Ingen av de katastrofer författaren tar upp (förrutom inflöde av klimatflyktingar) kommer drabba oss värst. Ett par grader varmare känns inte så illa en kall dag som idag, även om priset är fler Stormen Gudrun.

Sammantaget är det en intressant bok, men ganska deprimerande.

Annonser

3 svar

  1. Som hundägare oroar jag mig ordentligt över de sjukdomar som kommer spridas norröver till följd av klimatförändringarna! Tänk vad snabbt fästingarna spridit sig längst norrlandskusten och numera också i norrlands inland, och tänk om Leichmania, som dom pratat om på Kalla fakta, hittar ett värddjur!
    I övrigt kanske detta är en bok jag måste läsa. 🙂

  2. […] mer: Lucas Carlsson, SVD1, 2, DN, Kulturen, AB, GP, Bokpaula, Framtiden, Camino, KB, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: