Uglies, Pretties, Specials

Scott Westerfeld har skrivit en triologi böcker som utspelar sig i en framtid där vår civilisation gått under och ersatts av något mycket mer civiliserat. Här är respekten för naturen oerhört viktig, vilket bl.a. har inneburit att man lämnar den i fred så mycket som möjligt och att skövling av naturen betraktas som fullständigt otänkbart. I denna skenbara idyll lever 15-åriga Tally vars största dröm är att bli snygg. Hennes bästa kompis Peris har redan fyllt 16 år och genomgått operationen som gjort honom fantastiskt vacker och gett honom tillträdet till ”Snyggingstaden”. I väntan på sin egen födelsedag börjar Tally umgås med Shay, som inte är säker på att hon vill blir snygg. När Shay sedan rymmer ut i vildmarken tvingas Tally ges sig av efter henne, men är det säkert att det är Shay som behöver räddas eller är det livet i staden det är fel på?

Den här triologin är väldigt bra. Den är mycket lättläst och målgruppen är ungdomar i Tallys ålder, men den passar lika bra för vuxna. Det finns ett flyt i berättandet som gör att man dras med och växlingen mellan lugna partier och aktion är väl avvägd. Det blir aldrig tråkigt och de budskap som finns (om vikten av miljövård och ett hållbart samhälle; om skillnaden och kopplingen mellan person och utseende: är vi samma person om vi ser helt annorlunda ut; om det oetiska i att utföra experiment på folk utan deras tillåtelse; vad är viktigast: ett stabilt samhälle som är ekologiskt hållbart eller folks rätt att välja sitt eget liv?) stör aldrig berättelsen.  Rekommenders till alla.

Annonser

2 svar

  1. Hur går det med alla läsutmaningar!? Jag har inte hunnit börja med BokusToppen ännu, men skall försöka hinna med biblioteket i morgon. Jag har haft fullt upp med Nobelpristagaren Lessing och nu läser jag Rosen på Tistelön som är med i Klassiska kvinnor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: